Θερινό Εργαστήρι Αστρονομίας

Τα σύγχρονα εργαστήρια παρατήρησης και κατανόησης του έναστρου ουρανού πραγματοποιούνται στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο και απευθύνονται σε μαθητές που έχουν φοίτησει στην Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και στην Α’ , Β’ Γυμνασίου.

Στα εργαστήριά μας τα παιδιά θα μάθουν για τα εντυπωσιακά φαινόμενα του διαστήματος μέσω γαιοραμάτων, προγράμματων ψηφιακής απεικόνισης και πειραμάτων επίδειξης. Θα κατασκευάσουν λειτουργικά αστρονομικά οργάνα, από απλά υλικά, τα οποία θα τους συντροφεύουν και μετά τα εργαστήρια. Ενώ τέλος θα χρησιμοποιήσουν και παρατηρησιακό εξοπλισμό (τηλεσκόπιο, κυάλια, laser pointer) για να μπορέσουν να κάνουν μια πρώτη επαφή με την παρατηρησιακή αστρονομία.

Οι πέντε συναντήσεις-βραδιές έχουν διάρκεια 4 ώρες η κάθε μια και περιλαμβάνουν τα εξής θέματα :

1. Φεγγάρι
Απ’ τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στον ουρανό είναι το Φεγγάρι μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Θα μιλήσουμε για τις σχετικές κινήσεις Σελήνης – Γης μέσω γαιοράματος. Μέσω ψηφιακής απεικόνισης θα δούμε τα χαρακτηριστικά του, αθέατη πλευρά, φάσεις, εκλείψεις Σελήνης, παλίρροιες και θα κάνουμε μια μίνι ξενάγηση στην επιφάνεια του. Θα κατασκευάσουμε ένα πλήρως λειτουργικό ατομικό μονοκυάλι που θα χρησιμοποιήσουν τα παιδια το ίδιο βράδυ και κάθε βράδυ για να παρατηρούν το Φεγγάρι. Ύστερα θα μπορέσουμε να τον απολαύσουμε από κοντά μέσω τηλεσκοπίου αναγνωρίζοντας γεωλογικά χαρακτηριστικά όπως κρατήρες και πεδιάδες.

 

2. Ήλιος
«Ο ήλιος ο ηλιάτορας». Θα μελετήσουμε το αστέρι της ημέρας και μέσω ψηφιακής απεικόνισης θα μάθουμε για την δομή του και για το εντυπωσιακό φαινόμενο των εκλείψεων. Θα μάθουμε για τα ηλιακά ρολόγια και θα κατασκευάσουμε ένα ατομικό ηλιακό ρολόι που θα τους συντροφεύει και μετά τα εργαστήρια. Παράλληλα θα κοιτάξουμε τον ήλιο από τηλεσκόπιο, κιάλια και χειροποίητα γυαλιά, όλα με φίλτρο ηλίου, ψάχνοντας για τις ηλιακές κηλίδες.

 

3. Ηλιακό σύστημα
Μέσω ψηφιακής απεικόνισης θα δούμε τα χαρακτηριστικά των πλανητών,τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα που έχουμε μάθει για αυτούς και τους δορυφόρους τους ενώ θα κάνουμε μια μικρή αναφορά στις διαστημικές αποστολές που φθάσαν στην επιφάνεια τους. Επίσης θα κατασκευάσουν ένα ατομικό φασματογράφο όπου θα ανακαλύψουν την σπουδαιότητα του για την αστρονομία μέσα από μια απλή πειραματική διαδικασία. Τέλος η βραδιά θα κλείσει με μια παρατήρηση των πλανητών όπου θα παρατηρήσουμε εντυπωσιακά φαινόμενα όπως τους δακτύλιους του Κρόνου και τις ατμοσφαιρικές ζώνες του Δία αλλά και τους μεγαλύτερους δορυφόρους τους.

 

4. Αστερισμοί
Αν κάποιος παρατηρήσει μια ασέληνη νύχτα τον ουρανό θα ξεχωρίσει διάφορους σχηματισμούς, τους αστερισμούς. Εμείς θα κατανοήσουμε τις κινήσεις τους στον ουράνιο θόλο μέσω ενός προγράμματος ψηφιακής απεικόνισης (Stelarium), θα εξηγήσουμε τις ονομασίες αυτών των σχηματισμών και θα αναφερθούμε στους μύθους τους. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν ένα ατομικό αστρονομικό όργανο, το επιπεδόσφαιρο, που θα είναι ο οδηγός τους για την εξοικοίωση με τον ουράνιο θόλο. Τελειώνοντας θα κάνουμε ένα πρώτο εντυπωσιακό μάθημα ουρανογραφίας με laser pointer και θα κλείσουμε με ένα ταξίδι στον μύθο της βασιλικής οικογένειας της Αιθιοπίας.

 

5. Διάστημα
Σε αυτή την συνάντηση θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τα παιδιά, μέσω ψηφιακής απεικόνισης, για τις τελευταίες διαστημικές ανακαλύψεις και αποστολές. Τις δυσκολίες που ξεπεράστηκαν αλλά και την σπουδαιότητα των ευρυμάτων τους. Παράλληλα τα παιδιά θα κάνουν μια ομαδοσυνεργατική προσομοίωση μιας ασφαλής προσγείωσης στον Άρη αλλά και θα παρακολουθήσουν μια πειραματική επιδειξη της δημιουργίας του πυρήνα ενός κομήτη από ξηρό πάγο. Τελειώνοντας θα έχουμε μια ελέυθερη παρατήρηση για μικρούς και για μεγάλους όπου τα παιδιά θα πάρουν τις κατασκευές τους και θα προσπαθήσουν βήμα βήμα να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν όσον αφορά την παρατήρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *