Μικροί Επιστήμονες

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEM “Μικροί Επιστήμονες” απευθύνεται σε μαθητές της Β΄, Γ΄ και Δ΄Δημοτικού.

Τα παιδιά εξοικειώνονται με τις φυσικές επιστήμες μέσα από το πείραμα και το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, lego και είδη από την καθημερινότητα. Κατασκευάζουν, πειραματίζονται , συνεργάζονται, παίζουν και ανακαλύπτουν τον κόσμο της φυσικής ,της χημείας, της βιολογίας και της γεωλογίας. Πώς θα γίνει αυτό; Φτιάχνοντας ηλιακό αυτοκίνητο, πυραύλους από μπαλόνια, ηφαίστεια , βροχόμετρα, κάνοντας το νερό να “περπατάει” και πολλά ακόμα πειράματα από έναν κατάλογο που κεντρίζει την περιέργεια των μικρών παιδιών, των μικρών μας επιστημόνων!

Στόχοι εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών και STEM

Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες μαθαίνουν να:

  • συνεργάζονται μέσα σε μια ομάδα έχοντας έναν κοινό στόχο.
  • θέτουν σωστά ερωτήματα και να καταστρώνουν σχέδια επίλυσης τους.
  • πραγματοποιούν μεθοδικά και προσεκτικά πειράματα.
  • διατυπώνουν εξηγήσεις σε φυσικά φαινόμενα.
  • σχεδιάζουν και να πραγματοποιούν έρευνα.
  • διαχειρίζονται την αποτυχία ως φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων.
  • εξηγούν τη φύση της τεχνολογίας και να την εφαρμόζουν κατάλληλα.
Γιατί να Συμμετέχει ένα Παιδί στα Εργαστήρια μας;

“Πες μου και θα ξεχάσω… Δείξε μου και ίσως να θυμάμαι… Κάνε με να το βιώσω και θα το καταλάβω”, λέει ένα παλιό ρητό.

Τα εργαστήρια που θα γίνουν πηγάζουν από την αγάπη των εκπαιδευτών μας για τις φυσικές επιστήμες και το όραμα μας να προσφέρουμε μια βιωματική προσέγγιση τους από τα παιδιά.

Οι λιλιπούτειοι συνοδοιπόροι της ζωή μας διψούν να γίνουν μικροί ήρωες, εξερευνητές του κόσμου που τους περιβάλλει . Από την άλλη, εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να μεταφέρουμε την ομορφιά της επιστήμης, που κάποτε ανακαλύψαμε.

Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα περιβάλλον που να ενισχύει τη Συνεργασία , την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την κοινωνικοποίηση, μερικές από τις λεγόμενες κρίσιμες δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με το διδακτικό μοντέλο project based learning (PBL) τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και καλούνται να επιλύσουν ένα πρόβλημα ή να απαντήσουν σε ένα ερώτημα που αφορά τον κόσμο γύρω τους. Είναι η στιγμή που “πέφτει” πάνω στο τραπέζι η πρόκληση για τα παιδιά …

Και το ταξίδι εξερεύνησης αρχίζει με ήρωες –ποιους άλλους φυσικά- από τα ίδια τα παιδιά…